Podróż kulinarna po Tajlandii
Podróż kulinarna po Tajlandii
Opublikowany: czwartek, 31 sierpnia 2017 // Wyświetlony: 252

Kuchnia Tajska to jedna z najlepszych na świecie. Na jej rozwój miały wpływ kuchnie hinduska oraz chińska. Jest to zarazem najzdrowsza, najbardziej zróżnicowana, najsmaczniejsza i najmniej skomplikowana. Mieszkańcy Tajlandii są gościnni, dlatego niechętnie jadają sami. Jedzenie jest dla nich codziennym rytuałem, podczas którego cała rodzina i znajomi wspólnie posiłki. Tajlandia to kraj z bogatą kulturą. Miejscowi ludzie podczas spożywania posiłków powinni przestrzegać zwyczajów. Dania są tam zdrowe i nawet po ich zjedzeniu nie da się przybyć na wadze. Tradycyjnym pokarmem jest ryż. Przy jego wyborze należy się zastanowić, ponieważ w tym kraju istnieje wiele jego gatunków.

Najpopularniejszy to ryż khao, gdyż jest on najbardziej dostępny i najtańszy. Ma dużo odmian, sposobów przyprawy i różny stopień lepkości. Służy do przygotowywania niektórych specjalnych dań. Khao hawm to ryż jaśminowy. Jest to odmiana najlepsza i nęci swoim przepięknym zapachem, ma też słodszy smak. Kuchnia tajska słynie przede wszystkim z przyprawionych ostro potraw. Najczęściej używane przyprawy to: chilli, czosnek, a także kari. Spotkać się można też z mlekiem kokosowym, orzeszkami arachidowymi i różnymi świeżymi warzywami.

Wśród mięs najbardziej dostępne i popularne jest wieprzowe, drób oraz ryby i owoce morza. Do specjałów kuchni należą zupy z granatów, wieprzowe kari z bakłażanami, ryżowe kluski z mięsem lub rybą i oczywiście mieszane warzywa przygotowywane na patelni zwanej Wok. Do dania głównego zawsze dodawana jest świeża sałata, często z kawałkami mięsa. Przyprawić można ją do smaku sosem z sokiem cytrynowym. Na deser warto zjeść świeże owoce np. papaję, tangerine czy kokos lub kawałki warzyw np. bakłażan, taro, sałata. Na półwyspie Malajskim, dużą rolę w tworzeniu menu odgrywa kokos. Jego łagodne mleko łagodzi podniebienia po ostrym chili. Wytworzony z niego olej służy do smażenia, zaś mięsiste wnętrze wykorzystywane jest jako przyprawa.

W kuchni tajlandzkiej przygotowuje się niezliczone ilości dań z owoców morza. W Tajlandii poleca się do picia soki ze świeżych owoców, miejscową kawę lub tajskie piwo. Mieszkańcy Tajlandii zwracają szczególną uwagę na etykę podczas spożywania posiłku. Należy uważać na prawidłowe trzymanie widelca zawsze w lewej ręce. Prawą ręką się nie je, ponieważ uważana jest za nieczystą, gdyż używa się jej do obmywania intymnych części ciała po załatwieniu potrzeby, dlatego można w niej jedynie trzymać łyżkę. Dania podaje się w dużych miskach, a wszyscy nabierają z nich w zależności od własnych potrzeb. 

wstecz

Podobne artykuły:

Jak szybko odświeżyć wygląd mieszkania?

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z faktu, że nawet najmniejsze elementy wyposażenia naszego domu mają ogromne znaczenie. Zaczęto zwracać coraz większą uwagę na dopasowanie najlepszych żarówek, włączników światła czy klamek i ...

Podnośnik żaba – w każdym samochodzie

Podnośnik hydrauliczny to rozwiązanie znane prawie wszystkim zmotoryzowanym i tym, którzy zajmują się naprawianiem pojazdów. Podnośnik żaba bardzo często stanowi element zasadniczego wyposażenia bagażnika samochodu każdego rodzaju &ndas...

Jak wypożyczyć auto bez dodatkowych opłat?

Wielu ludziom wypożyczenie auta, kojarzy się z niebagatelną ceną. Po części jest to prawda, gdyż ceny najmu nie należą do najniższych. Nie oznacza to jednak, że na tego typu usługę mogą pozwolić sobie wyłącznie nieliczni.  Jeśli zależy nam na...

Pozycjonowaie w praktyce

Polska nieustannie się rozwija, w niemalże każdej branży co roku pojawiają się kolejne firmy, dzięki czemu konkurencja jest dość spora. Z tego powodu przedsiębiorcy, którzy pragną się wybić pośród konkurencji, muszą postawić na działani...